Fraude met internetbankieren gehalveerd

maart 20, 2015 2:23 pm Geplaatst door Laat een reactie achter

De schade als gevolg van fraude met interbankieren is in 2014 bijna gehalveerd ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland. In 2013 kwam het totale schadebedrag volgens de onderzoekers uit op 9,6 miljoen euro en is dit gedaald naar 4,7 miljoen euro vorig jaar.

Bij betalen met betaalpassen en creditcards werd een soortgelijke daling in het aantal fraudegevallen gesignaleerd. Daarmee neemt de schade als gevolg van fraude binnen het volledige digitale betalingsverkeer behoorlijk af.

Campagne tegen voorkomen pinpasfraude

Als het gaat om fraude met betaalpassen, dan wordt de grootste kostenpost veroorzaakt door gestolen of zoekgeraakte pinpassen. Dit ging in 2014 om een totaal schadebedrag van 3,3 miljoen euro. In veel gevallen wordt, voorafgaand aan de diefstal, de pincode afgekeken. Om ook deze vorm van flessentrekkerij verder te beteugelen starten de banken in 2015 een campagne om de voorlichting op te schroeven.

Contactloos betalen

Contactloos betalen zonder pincode voor kleine bedragen en ‘dip&go’ bij het parkeren kunnen bijdragen aan het terugdringen van het afkijken van pincodes.

De gevolgen als schade van fraude met internetbankieren worden mede teruggedrongen doordat de banken steeds beter in staat zijn om fraude in een vroeg stadium te signaleren. Daardoor kan men bijvoorbeeld malware steeds beter detecteren en voorkomen, en is die vorm van schade met 90 procent terug gedrongen.

‘Schade voorkomen door samenwerken’

De banken benadrukken dat goede samenwerking de sleutel is tot het veilig houden van het betalingsverkeer. “De gezamenlijke inspanningen van de banken en andere instanties werpen hun vruchten af. Publiek-private samenwerking, zoals bij het Nationaal Cyber Security Centrum en de Electronic Crimes Task Force, leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Evenals interbancaire detectiesystemen zoals de Cybercrime Monitoring & Investigation Services”, aldus Piet Mallekoote, directeur Betaalvereniging Nederland en Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.


Categorie:

Geschreven door evolvemedia