‘Klant betaald voor SEPA’

april 15, 2013 1:34 pm Geplaatst door Laat een reactie achter

Investeringen noodzakelijk voor uniform Europees betaallandschap

De overgang op de Single Euro Payment Area, kortweg SEPA, zal begin volgend jaar leiden tot hogere kosten. Consumenten, webwinkeliers en bedrijven zullen te maken krijgen met hogere tarieven, zo laten enkele deskundigen zaterdag weten in de Financiële Telegraaf. Door de overgang op het Europese betaalsysteem moeten de banken fors investeren in hun systemen en deze kosten zullen worden doorberekend aan de klanten.

SEPA moet zorgen voor marktwerking

Dat de overgang op SEPA door de portemonnee van de klanten van de bank gaat is toch wel opmerkelijk, want met de invoering van SEPA wil de Europese Commissie juist marktwerking bevorderen. SEPA heeft als doelstelling alle betalingen binnen Europa dusdanig te standaardiseren dat er geen verschil meer bestaat tussen een binnenlandse transactie of een banktransactie tussen verschillende Europese landen.

Met de overgang op SEPA in februari 2014 wordt het dus mogelijk om naar iedere Europese consument met een IBAN-rekeningnummer bedragen over te schrijven. Hierdoor komt er meer concurrentie tussen verschillende betaalverwerkers, wat volgens de Europese Commissie zou moeten leiden tot lagere tarieven en meer innovatie.

‘Investeringen worden betaald door klanten’

In veel gevallen treedt marktwerking pas in een later stadium op, de kosten gaan tenslotte voor de baten uit. Allereerst moeten de systeemtechnische omzettingen betaald worden en deze kosten worden gedekt door de collectieve spaarders. Op termijn zal de marktwerking de concurrentie bevorderen en bestaat de kans dat dit een positief effect zal hebben op tarieven en fee’s die banken berekenen.

Toch is de verwachting van de deskundigen in de Telegraaf dat In Nederland de kosten vooral omhoog zullen gaan. Douwe Lycklama, partner bij adviesbureau Innopay verwoord dat als volgt: “Banken moeten enorme investeringen doen om te voldoen aan de nieuwe betaalstandaarden. Dat wordt doorberekend, dus uiteindelijk betalen we daar als klant allemaal voor.”

Late SEPA-migratie kost extra geld

Afgelopen maand waarschuwde de ECB ondernemers al voor een te late migratie van SEPA, en de financiële gevolgen die dat kan hebben. Ook voor kleine (online)ondernemer is het belangrijk om de aanpassingen tijdig in te plannen, want als de backoffice systemen niet zijn ingericht op de nieuwe IBAN rekeningnummers kan dit grote problemen opleveren.

Op 1 februari 2014 gaan alle banken in Europa over op SEPA en IBAN, waardoor er een gelijk betaallandschap wordt gecreëerd voor transacties tussen banken.


Categorie:

Geschreven door evolvemedia