Multichannel

maart 27, 2013 2:41 pm Geplaatst door Laat een reactie achter

De fashionretail staat onder druk.

De slechte economische vooruitzichten, de fast fashionketens, lage prijzen en de hogere kosten voor retailers zijn daar oorzaken van. Ook de groeiende concurrentie online hakt erin bij moderetailers. Dat blijkt uit de Sectorvisie Kledingbranche van het ING Economisch Bureau.

ING spreekt van de ‘nieuwe realiteit’. “De diverse veranderingen in de markt, vooral de wijze waarop consumenten kopen, vragen in feite om een andere inrichting van het winkellandschap”, aldus ING. “Het is onvermijdelijk dat in de komende jaren een periode van herstructurering aanbreekt.”

“De nieuwe realiteit vraagt om aanpassingen van retailers met een verdienmodel dat rekening houdt met lagere omzetniveaus, hogere kosten en veelal lagere bruto marge. Tevens dient men rekening te houden met een eerdere groei van internet dat de concurrentie met fysieke winkels veelal wint op gemak, bereikbaarheid, aanbod en voorraad.”

Marktaandeel internet groeit tot 30 procent

ING stelt dat webshops op die gebieden hun concurrenten met fysieke winkels ingehaald hebben. Webshops zijn ook in staat om meer informatie over (potentiële) klanten in te winnen, waardoor zij hen doeltreffender kunnen bereiken. Het online kanaal zal daarom verder groeien, tot een aandeel van 30 procent in 2020. Dit jaar passeert het 10 procent, aldus ING.

Kleine partijen hebben het moeilijk online

Kleinere modezaken kunnen maar moeilijk opboksen tegen de grote concurrenten, waarvan de tien grootste samen bijna de helft van de markt in handen hebben. Problemen voor kleine retailers zijn onder meer dure investeringen in webshops en alles wat erachter zit, zoals logistiek en marketing. Ook gratis verzending en retournering, de laatste tijd erg populair, is een dure aangelegenheid voor retailers.

‘Multichannelmogelijkheden beter benutten’

‘
ING adviseert bestaande winkelgebieden “de connectie met het online kanaal te zoeken en multichannelmogelijkheden beter te benutten”. De economen van ING noemen afhaal- en retourneerpunten voor fysieke winkels, en het openen van vestigingen van webwinkels als voorbeelden. Zoals pop-up stores: tijdelijke winkels waarin webwinkels hun waar aanbieden.

Evolve Media kan u ondersteunen in uw wens om ook online actief te zijn. Als jarenlange ervaringsdeskundige op het gebied van online propositie, marketing en design, zijn zij als geen ander in staat om voor uw onderneming de online huisstijl te verzorgen. Door de multichannel strategie ook binnen uw onderneming toe te passen, vergroot u de sales en conversie van uw organisatie. Een website, die goed in de markt wordt gezet, biedt u de mogelijkheid tot dergelijke positieve resultaten.

Onlangs berichtte Internetkassa.nu over de oproep van MKB-Nederland aan winkeliers om internet “te zien als extra kans”. Voorzitter Hans Biesheuvel legt in dit artikel uit hoe winkeliers zich kunnen aanpassen aan de veranderende wensen en behoeften van consumenten.


Categorie:

Geschreven door evolvemedia